vaccination egypten

Ha rätt vaccination

Innan en resa till Egypten är det några saker som måste förberedas. Vaccination är en av dessa. Vilka vaccinationer som krävs beror förstås på hur personen reser, vilken del av landet som besöks och hur lång tid resan avser. Den som reser för att hälsa på släkt och vänner till exempel behöver större skydd än den som besöker vanliga turistorten. Det är även viktigt att hänsyn till eventuella allergier, ålder, graviditet och förstås tidigare vaccinationer

Var ute i god tid

Se till att vara ute i god tid och kontakta vaccinationsmottagningen senast en månad innan resans datum. En del vaccin behöver ges i flera doser med ett visst antal veckor emellan. Den som ska resa med kort varsel kan fortfarande få sitt vaccin i färre doser och har då sämre skydd, men det är alltid bättre än inget.

Många mottagningar har tidsbokning på nätet men tar bara emot för vaccinationer en eller två kvällar i veckan. Så räkna inte med att få tid redan nästa dag.

Vaccinationsmottagningen ger individuella råd till den som ska resa men de här är de vanligaste rekommendationerna:

  • Hepatit A – rekommenderas för alla som reser.
  • Hepatit B – bör den som stannar mer än 3 veckor ta, den som kommer i kontakt med tatueringar eller sprutor och den som riskerar att bli smittad via sexuell relation.
  • Turistdiarré – ett drickbart vaccin mot kolera rekommenderas ibland till den som har en sjukdom som riskerar att förvärras av diarré.
  • Tyfoid – för den som stannar i mer än 3 veckor, äter på enklare restauranger utanför turistorter eller besöker släkt och vänner.
  • Gula febern – den som nyligen besökt Afrika och Sydamerika måste intyga att det är vaccinerade mot gula febern eftersom det är risk för denna sjukdom finns där.

Skydd sen tidigare

Det är alltid bra att kolla upp tidigare skydd. Den som är född 1960 eller senare har oftast redan skydd mot difteri, stelkramp och polio genom det svenska barnvaccinationsprogrammet. Medan vaccination mot mässling, röda hund och påssjuka infördes först 1981. Även den som har blivit vaccinerad tidigare kan behöva en påfyllnadsdos mot eller komplettera sitt skydd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *