egypten

Resekreditkort – inte alltid bäst

Att använda sig av ett kreditkort på semestern har många fördelar. Inte minst ur ett säkerhetsperspektiv. Men var uppmärksam på kortens kostnader. Det kan nämligen bli riktigt dyrt att använda kortet. Detta trots att de marknadsförs som ”Resekreditkort” eller ”Kortet som är perfekt för dig som älskar att resa”.

Med ”resekreditkort” menas kreditkort som har unika reseförmåner. Det kan exempelvis vara att man får bonuspoäng på allt som köps med kortet och som sedan kan bytas ut mot resor. Det kan även vara extra förmånlig reseförsäkring eller att man får tillgång till flygplatslounger. Men relativt ofta är dessa inte speciellt fördelaktiga gällande avgifterna. Det visar en jämförelse av resekreditkort med fokus på dessa avgifter.

De avgifter som ofta uppkommer är:

Uttagsavgift – Det är mycket vanligt att kortföretaget tar ut en avgift på 30-40kr per kontantuttag som sker. Det är lätt att tänka att ”men vi betalar ju allt med kortet”. I Sverige gäller oftast det påståendet men i många länder gäller fortfarande ”Cash is King”. Att du betala en slant för varje uttag kan bli dyrt i längden.

Valutaväxlingsavgift – Även här varierar det något men är oftast kring 1,5-2,5%. Därmed kostar det extra varje gång som kortet används. Den som har en avgift på 2,5% och betalar för 10 000 kr under semestern med kortet kommer betala 250kr i dessa avgifter. Helt i onödan.

Bara ett resekreditkort på topp tre

Högst upp på listan kom ett kort från Santander Bank. Kortet har ingen årsavgift, ingen uttagsavgift och inget valutapåslag. Därmed uppkommer ingen av de kostnaderna som nämns ovan. Fördelarna med tillgång till lounger, billigare hotell osv lyser med sin frånvaro men rent kostnadsmässigt vinner detta kort. Enda i Sverige med den fördelen.

På andraplats kom ett kort från Bank Norwegian. Det har visserligen valutapåslag men är annars gratis. Fördelen här är även att man får bonus på inköpen vilket gör att en eller ett par resor kan köpas per år – helt gratis.

På tredjeplats kom ett matkreditkort. Det var ett av korten från COOP. Detta just eftersom kortet inte har uttagsavgift eller valutapåslag.

Oväntat att resekreditkorten lyser så tydligt med sin frånvaro då detta är en stor nisch inom kreditkort. Många hade kanske förväntat sig att dessa kort just skulle vara bäst att ha med sig på resan. I vissa avseenden är det också så – men inte när det kommer till kostnaderna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *