Egyptens största flygplatser

Cairo Airport

Det är många av Egyptens alla städer som är värt ett besök på semestern. Bland annat städerna Kairo, Luxor och Alexandria är särskilt eftertraktade städer hos turister då de erbjuder både avslappnande aktiviteter, så som sol och bad, men också flertalet historiskt intressanta sevärdheter.

När man besöker de olika städerna i Egypten, kommer man också att stöta på en hel del olika flygplatser. Nedan följer information om dem.

Cairo Airport

På Kairos internationella flygplats finns fyra stycken terminaler, varav den tredje (tillika största) öppnades i april 2009 – den fjärde (Seasonal Flights Terminal) öppnade i september 2011.

Startbanorna har lite olika längd, till exempel är en av dem 3 301 meter lång, medan en annan är hela 4 kilometer lång. Den nya banan är ett litet snäpp kortare med sina 3 999 meter.

För tillfället arbetar Egyptiska myndigheter mot målsättningen att flygplatsen i Kairo ska fungera som en knutpunkt för Mellanöstern och Afrika. Till följd av det får sig flygplatsen ständigt nya lyft. Bland annat dessa:

  • Ett femstjärnigt 350-rumshotell öppnades nyligen i anslutning till terminal 3.
  • Ombyggnad av terminal 2.
  • Förlängning av Kairos tunnelbanenät så att även flygplatsen innefattas.

Borg El Arab Airport

I anslutning till Egyptens näst störst stad, Alexandria, hittar vi flygplatsen Borg El Arab Airport. I samband med att Alexandrias andra större flygplats, El Nouzha, stängdes för renoveringar 2011 har Borg El Arab fått en allt mer betydande roll i Egyptens luftfart.

Här kan man till exempel handla tax-free eller äta mat i food-courten, medan man inväntar flyget. Flygplatsen har en kapacitet på 1,2 miljoner passagerare per år, vilket gör att den kan fungera som en god ersättare medan den ovannämnda El Nouzha fortfarande renoveras.

Luxor International Airport

Den här flygplatsen är den största i området kring den historiska staden Luxor. 2005 fick sig flygplatsen ett stort lyft, och kapaciteten ökades till att kunna hantera 8 miljoner passagerare per år.

En hel del affärer och nödvändigheter återfinns här, bland annat restauranger, caféer, en tobaksaffär och möjligheter att handla tax-free.

Flygplatsen har en startbana som är 3000 meter lång.