Egyptens största städer

Kairo

Kairo

Egypten är ett land som är mycket rikt på kultur och historia. Dess städer har alla sina särskilda skäl som gör dem värda att besöka, och i den här texten kan man lära sig lite mer om de största av dem.

Kairo

Kairo är Egyptens huvudstad, samt även den största sett till antalet invånare – vissa menar till och med att den trånga stadsdelen Manhattan framstår som en spökstad i jämförelse med Kairo. Något man bör besöka om man befinner sig i Kairo är definitivt det Egyptiska museet, som ligger centralt i staden.

Byggnaden är ganska svår att missa med sin, i jämförelse med resten av stadsbilden, något utstående rosafärgade fasad. Väl där inne bjuds man på ett äventyr som närmast kan liknas med en enda lång resa genom tiden – en upplevelse man sent glömmer med andra ord. Förutom museet finns bland annat även pyramiderna i Giza, som dock ligger en liten bit utanför staden – likväl är det också något man verkligen inte bör missa.

Luxor

Luxor ligger vid Nilen i mellersta Egypten och är ganska mycket mindre än Kairo med sina 200 000 invånare. Det som staden kanske är mest känt för är Karnaktemplet – ett till synes enormt tempel som är byggt för hand. Ett tips här är att ha med en riktigt bra guide, har man inte det riskerar man att missa ganska mycket.

Något annat man bör spana in är Luxortemplet – även här är historien den största attraktionskraften då templet är byggt på 1300-talet f.Kr.

Tips: Ett kul tips är att hålla utkik efter klotter på väggarna omkring templet. Här kan man till exempel hitta över 2000 år gamla inristningar från romare exempelvis.

AlexandriaAlexandria

Alexandria är Egyptens näst största stad efter Kairo, och är också mycket populär som turistort. Hit är det vanligt att badsugna turister åker – men även här finns det också mycket att historia att del av. Bland annat finns museerna Alexandria Aquarium, Alexandria National Museum och Graeco-Roman Museum, varav det sistnämnda byggdes redan 1892.