Sfinx i Egypten

Egyptens största sevärdheter

Egypten bär på mycket historia som märks i omgivningen i landet än idag. Pyramiderna är bara ett exempel på detta. De flesta stora sevärdheter i Egypten har helt klart en historisk koppling. Följer gör några de mest populära platserna att besöka i hela landet.

Gizapyramiderna

giza pyramider

I Giza finns de världsberömda pyramiderna, som anses vara ett av de stora underverken på planeten. Strax utanför stadens centrum kan följande pyramider besökas:

  • Den stora pyramiden av Giza
  • Den lilla pyramiden av Khafre
  • Den mellanstora pyramiden av Meankaure
  • Den store Sfinxen

Egyptiska museet

I landets huvudstad Kairo finns världens största samling av föremål från forna Egypten. Här kan du titta på fascinerande samlingar av skatter, statyer, mumier och porträtt. Tips: Missa inte övervåningens utställning om den Faraon Tutankhamun, där hans begravningsmask också kan beskådas.

Abu Simbel

Templet i Abu Simbel är fascinerande på både in- och utsidan. Utifrån ses en mäktig fasad med 20 meter höga statyer, ristade direkt i klipporna. Insidan är dock minst lika vacker som utsidan.

Därinne finns vackra skulpturer och en hänförande arkitektur. Den 22 februari och 22 oktober varje år (Ramses födelsedag resp. uppstigning till tronen), vallfärdar många turister hit för att se när solen vackert lyser upp fyra statyer inne i templet.

Abu Simbel ligger i södra Egypten, en bit ifrån de andra stora städerna, men dess sevärdheter gör att många tycker att det är värt besväret att ta sig dit.

Tiran Island

Tiran Island är för den som gillar att bada. Runt den här vackra ön finns utomordentliga möjligheter till simning, snorkling, lek och andra vattensporter. Här finns dessutom ett mycket rikt liv under vattnet – både vad gäller koraller och fiskar.

Mount Sinai

Berget Sinai

Den som är äventyrlig bör inte bli besviken på Mount Sinai. Utsikten på toppen är minst sagt hänförande, men det kan vara lite tufft att ta sig upp till toppen. Gillar man dock att vandra och är vågad av sig, bör man inte bli besviken.