bila till egypten

Bila till Egypten?

De flesta som ska ta sig till Egypten flyger hit. Det är billigare, snabbare och enklare än att ta bilen. Men så finns det vissa tillfällen då bilen är det bästa alternativet. Inte minst för den som ser ”resan som del av målet”. Att få njuta av flera Europiska länder på vägen och få ta del av olika kulturer, boenden och matupplevelser. Visst, kan det bli dyrare än att flyga. Men man blir rik på upplevelser.

Några saker att tänka på:

Försäkring: En svensk bilförsäkring, oavsett bolag, gäller i alla EU-länder, EES-länder samt de länder som är med i gröna-kortet-systemet. Så länge man kör inom EU räcker det därmed att ha med sitt försäkringsbrev. Om du kör i ett annat land bör du både ha med försäkringsbrev och det gröna kortet. Glömmer du det gröna kortet kan du behöva betala en avgift för trafikförsäkring vid tullstationen. Denna brukar kallas för gränsförsäkring.

Fundera på biltåg: Att uppleva Europa kan vara spännande, intressant och trevligt. Men vissa delar ger inte mycket upplevelse tillbaka. Välj då att åka biltåg. Ett tåg som du kör upp bilen på och får skjuts under längre sträckor. Du kan börja vid Hamburg och gå av vid Verona i Italien.

Vägavgifter: I Europa är det relativt vanligt med vägavgifter. Det vanligaste är att betalning sker i förväg vilket också är den smidigaste lösningen. Men det är även bra att ha småmynt i bilen för att snabbt kunna betala om så behövs. Kom även ihåg att detta blir en relativt stor kostnad under resan. Via sidan viamichelin kan man skriva upp var man ska åka och därmed se hur mycket vägavgifterna blir.

Vinterregler: Är det vinter när du lämnar Sverige är chansen stor att vinterdäcken sitter på bilen. Men se till att det inte är däck med dubbar. Bland annat i Tyskland och Polen är dubbdäck nämligen förbjudna. Risken finns till och med att du inte får köra vidare om en polis stannar dig. Det räcker alltså inte bara med böter. I flera länder finns krav på ”ändamålsenliga däck”. Det betyder att man kan ha vinterdäck om det är vinter, men dubbarna bör alltså lämnas hemma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *